18-11-2021Vejforum
Der er masser af tid til en god pibe tobak i Søren Ryge Pedersens have, hvor et meget stort publikum i årtier har valgt hans selskab at stresse af til uge efter uge, hjemme foran skærmen. Søren Ryge har nemlig været influenser længe før det begreb blev kendt.
Igennem årene har danskere i titusindvis lagt deres haveplaner og strategi om i takt med at Søren Ryges frisindede natursyn overbeviste flere og flere om, at den grønne græsplæne uden ukrudt ikke var det eneste saliggørende. Det var tværtimod et fattigt og kedsommeligt mål at sætte sig.
Motivet for Søren Ryge har derfor været at formidle mangfoldighed og biodiversitet efterhånden som den gamle højskolelærer med dansk-studier i bagagen fik lyst til at formidle sine erfaringer fra baghaven til et større og større publikum.
Han har således ødslet med sine erfaringer, viden og store engagement om vejen til den gode have og vejledt haveejere i at få mest muligt ud af deres pryd- og nyttehave. I selskab med Søren Ryge hersker der fred og ro, og man fornemmer, at en pibe tobak ude i haven er en langt bedre terapi end at ræse rundt med plæneklipperen.
Det skader nemlig mere end det gavner, mener Søren Ryge, som plæderer for, at vi skal holde op med at luge og bekæmpe naturen. Vi skal i stedet give plads til mangfoldighed i form af planter, insekter og dyr – altså øge biodiversitet.
Livet ved landevejen
Søren Ryge er i år gæst på Vejforum, og han skal ikke – selvom han sikkert gerne ville byde ind herpå – lære os om trafikal regulering af havestier. Men meningsdanneren vil i stedet bidrage til debatten om naturen langs vores veje og på rastepladsen og lignende steder, hvor vejsektoren og naturen støder sammen. Det har Søren Ryge også professionelt kastet sig over og blandet sig i.
- Ligesom haveejerne ikke har kunnet få haverne velplejede nok, så har vi også haft en trend i de kommunale naturforvaltninger, der har haft som mål at holde de kommunale arealer velplejede og grønne uden spor af ukrudt og dermed et liv for vilde blomster og insekter, siger Søren Ryge Pedersen og fortsætter:
- Det er jo blomsterne og insekterne og dette samspil, som vi har så stor glæde af at se på. Vi skal ikke anstrenge os for at bekæmpe naturen, men i stedet give plads til den, så den kan udforlde sig. Derfor har jeg meldt mig i det kor, der prædiker om biodiversitet. Og der kommer ikke flere sommerfugle og insekter, hvis vi ikke giver dem noget at leve af.
Søren Ryge har i dag et samarbejde med blandt andet Vejdirektoratet om netop biodiversiteten langs veje og på rastepladser. Her stiller han sig til disposition som den fantastiske formidler og kommunikator han er, og med det mål at få gjort op med dårlige vaner i landets vej- og parkafdelinger og i de virksomheder, der har ansvar for statsveje og rastepladser.
- Jeg håber at give kommunerne nogle bedre vaner og vise, hvad der sker af forunderlige ting, når man holder op med at klippe grøftekanter og lader naturen få lov til at passe sig selv, siger Søren Ryge, der på Vejforums anden dag vil dele sine iagttagelser og give praktiske vink til hverdagen som ”gartner” ude langs landevejen.